Read in: enEnglish (Engels)

Kopenhagen is zeker niet de eerste stad die bij me opkomt bij de gedachte aan een weekendje weg, want koud, nat en belachelijk duur. Je betaalt bovendien in Deense Kronen, zodat je er pas thuis echt achter komt hoe diep je in spaarpot hebt gegraaid om het Deens vertier te bekostigen.

Je komt er ook al geen woest aantrekkelijke mannen meer tegen, sinds de Vikingen een keurig burgermansbestaan leiden. Toch is een stedentrip naar Kopenhagen de moeite waard en ik zal je hieronder een aantal redenen geven waarom.

Als je toch vanuit Zweden onderweg naar het Deense Legoland bent –  ja, zo diep kan moederliefde gaan –  dan kun je net zo goed een paar dagen Kopenhagen inlassen, want achtenveertig uur in de grotemensenwereld verzacht het leed dat Lego heet aanzienlijk. De Deense hoofdstad is namelijk de standplaats van dé enige echte ‘kleine zeemeermin’.

Het is een klein maar fijn bronzen beeldje uit het jaar 1913, dat in de haven van Kopenhagen staat.

Zeemeermin Kopenhagen Denemarken
Zeemeermin Kopenhagen Denemarken

De kleine zeemeermin

De zeemeermin is voor Kopenhagen wat de Eiffeltoren is voor Parijs en de Big Ben voor Londen. Oké, met een hoogte van 1.25 m zijn de dimensies van het standbeeld wat kleiner dan de hoofdstedelijke iconen in andere landen, maar dat geldt ook voor de stad zelf.

De hoofdstad van Denemarken telt slechts een half miljoen inwoners, dat is zelfs voor Europese begrippen een kleintje tussen de metropolen. Ideaal dus voor een compact weekendje sightseeing.

Centraal Station Kopenhagen Denemarken
Moderne façades Kopenhagen Denemarken

Bezienswaardigheden in Kopenhagen

Het centrum van de stad is relatief klein, groen met een prettige mix van historische gebouwen en moderne façades. De meeste bezienswaardigheden kun je gemakkelijk te voet, met de fiets of, bij heel beroerd weer, met het openbaar vervoer bereiken.

Tivoli Park

De tweede attractie van de stad, na de zeemeermin dus, is het Tivoli park. Het is het op een na oudste amusementspark ter wereld. Pret koop je hier vanaf tien euro, daarnaast kun je er terecht voor restaurants, theater, architectuur en weelderige tuinen.

Het park ligt midden in het centrum, naast het Centraal station. Kan niet missen.

centrum Kopenhagen Denemarken

Nyhavn

Onderweg vanuit het historisch centrum naar de zeemeermin kom je langs het kleurrijke Nyhavn, de ‘nieuwe haven’. Dit was oorspronkelijk een drukke commerciële haven waar schepen van over de hele wereld aanlegden. De haven is van oudsher een uitgaansgebied. De gerenoveerde panden huisvesten tegenwoordig voornamelijk kroegen en restaurants. Het oudste huis in deze buurt is nr. 9, Nyhavn, uit het jaar 1681. Vooral in de zomer is het prettig vertoeven op de terrasjes met uitzicht op de oude ‘nieuwe’ haven.

Nyhavn Denemarken

Amalienborg

Amalienborg is de residentie van de Koninklijke familie. Van buiten is het niets bijzonders, maar je kunt wel elke dag om 12.00 uur genieten van de wisseling van de wacht, met de welluidende naam ‘Den Kongelige Livgarde’. In het paleismuseum kun je de beelden, tapijten, schilderijen, goud en meubilair van de Koninklijke familie bezichtigen.

Het museum is buiten de vakantieperiodes op maandag gesloten.

Amalienborg Paleis Kopenhagen

Botanische tuinen

Ook de botanische tuinen liggen in het centrum van de stad, het is een heerlijk nostalgische plek, met historische serres.  Het meest opvallende is het 16 meter hoge palmhuis uit het jaar 1874.

De tuinen beslaan een oppervlakte van tien hectare. Je kunt hier meer dan 13.000 (!) verschillende plantensoorten bewonderen

Botanische tuin Denemarken

Kastellet

Kastellet is een vestingwerk in de buurt van de kleine zeemeermin. De vestingwerken zijn vooral bijzonder door de vijfhoekige vorm met vijf bastions. In Kastellet ligt een kerk, een gevangenis en een windmolen.

Ondanks dat het complex een militair terrein is, want eigendom van het Deense Ministerie van Defensie, is het behalve ook een cultureel-historisch monument, een museum en een publiek toegankelijk park.

Kastellet Kopenhagen Denemarken
Kastellet Kopenhagen Denemarken

Praktische tips

Accommodatie

Wij verbleven in Hotel Saga, een prima budgetoptie. Het hotel ligt op 150 meter lopen van het Centraal Station. De kamers hebben comfortabele bedden. Op loopafstand liggen verschillende restaurants. Je moet wel de trap op met je koffers, dus het is niet geschikt voor minder validen.

Voor andere overnachtingsmogelijkheden in Kopenhagen klik hier.

Copenhagen Card

Als je serieus wilt gaan rondkijken dan is de ‘Copenhagen Card’ misschien een idee. De kaart is niet goedkoop maar je krijgt toegang tot 79 musea en bezienswaardigheden en je kunt gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Vervoer

Wil je goedkoop naar Kopenhagen vanuit Nederland dan is de Flixbus een minder snelle maar wel milieuvriendelijke optie. Ga je liever vliegen, kijk dan hier voor goedkope vluchten.

Geld

De Denen gebruiken de Deense kroon om te betalen, maar dat doen ze meest virtueel. Zelfs relatief kleine bedragen (een kopje koffie) worden gepind. Neem dus niet te veel cash op, want anders moet je die surplus Kronen achteraf met verlies gaan wisselen.

Legoland

Het is mogelijk om je stedentrip te combineren met een dagje Legoland door met het openbaar vervoer (bus en trein) vanuit Kopenhagen te reizen, je bent voor een enkele reis ongeveer vier uur onderweg Als je om zes uur ’s ochtends vertrekt, kun je rond tien uur bij de poorten van Legoland staan.

Legoland heeft zijn eigen vliegveld, Billund, voor diegenen die liever vliegen.

Moderne façades Kopenhagen Denemarken
Kerk Kopenhagen

Volg dit blog

Reist u mee?

Maximaal 1 x per week stel ik 622 abonnees op de hoogte van mijn laatste reisnieuws.

Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This