Donald Trump heeft mijn vertrouwen in de mensheid hersteld.

Inderdaad, je leest het goed. Het verbaast mij ook dat ik deze woorden opschrijf.

Dat vertrouwen zat namelijk op een historisch dieptepunt door Brexit, de Amerikaanse verkiezingen en de gepolariseerde Nederlandse politiek. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we als soort in deze geglobaliseerde wereld alleen kunnen overleven door samen te werken.

Donald Trump

Foto bron en credits Wikimedia Commons

Globalisering

In een tijd waar protectionisme en vreemdelingenhaat aan alle kanten lijkt op te bloeien vrees ik het ergste voor de toekomst van mijn kinderen. We delen met zijn allen één aardbol, waar de natuurlijke hulpbronnen eindig zijn. Oorlog in het Midden-Oosten levert immigratieproblemen in Europa op. Milieuvervuiling in China komt ons land binnen via in lood gedoopt speelgoed. Een in Amerika geboren kredietcrisis laat onze banken wankelen.

We kunnen ons niet langer veroorloven om weg te kijken. De ‘ver van mijn bed show’ komt via de buurman onze huiskamer binnen. Wat aan de andere kant van de wereld gebeurt komt vanzelf ook bij ons terecht. En dat is helaas vaak niet veel goeds. Maar dankzij de Amerikaanse president geef ik de homo sapiens nog een kans.

Geen paniek. Ik ben nog steeds bij mijn volle verstand. Ook ik heb ik in januari met verbijstering  naar de acties van Trump en de zijnen gekeken.

Trumps beleid

Sterker nog, de eerste weken van het Trump tijdperk voelden voor mij hetzelfde als de nadagen van het nucleaire ongeluk bij Fukushima na de tsunami in 2011. Een ramp met wereldwijde gevolgen. Je kijkt ernaar en vraagt je af hoeveel van die radioactieve deeltjes  komen dadelijk in mijn voedsel terecht, in de lucht die ik inadem en in de lymfeklieren van mijn kinderen?

Dat gevoel dus. Een paar voorbeelden:

Politieke adviseurs

Het benoemen van Steve Bannon als politiek adviseur zou een teken aan de wand moeten zijn voor ieder die nog twijfelt aan de bedoelingen van Donald. Als je niet weet waar die man voor staat, dan is het hoog tijd om je daarin te verdiepen. Bannon was voorheen de baas bij Breitbart News, een akelig conservatieve Amerikaanse nieuwszender die bekendstaat om zijn ultrarechtse connecties.

Tegenwoordig is hij niet alleen de Amerikaanse Raspoetin, de rechterhand van Trump heeft bovendien een permanente zetel gekregen in de nationale veiligheidsraad. Dit is het college dat de president onder andere adviseert over het beginnen van een (nucleaire) oorlog en het vermoorden van ‘terroristen’; of met andere woorden het uit de weg ruimen van het regime ongevallige personen.

Inreisverbod VS

Een ander voorbeeld en het absolute dieptepunt, tot nu toe, is het inreisverbod waarbij burgers (inclusief degenen met geldige visa) uit Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan en Jemen de toegang naar de Verenigde Staten wordt ontzegd. Het decreet schort ook de toegang van Syrische vluchtelingen op voor een onbepaalde periode.

Het verbod op inreizen werd door een Trump getrouwe gerechtvaardigd met een verzonnen (!) terroristische aanslag bij Bowling Green. Helaas geen op zichzelf staande gebeurtenis.

Alternatieve feiten

De zee van misinformatie uit het Witte Huis neemt inmiddels Orwelliaanse proporties aan, waar alternatieve feiten de norm bepalen. Een ander voorbeeld van de Trumpiaanse propagandamachine is het circuleren van een lijst van (deze keer) echt gebeurde terroristische aanslagen, waarover de media bewust gezwegen zou hebben.

Belangenverstrengeling

Gelukkig is het niet alleen slecht nieuws wat betreft DT. Hij is bijvoorbeeld echt een familieman. Als zijn gezin opgebruikt is dan maakt hij gewoon weer een nieuwe. En de VS ziet hij als nieuwste tak binnen het familiebedrijf.

Family comes first so to speak.

En als liefhebbende vader kun je niet anders dan optreden als je dochters zakelijke belangen in gevaar komen.  Bijvoorbeeld als het Nordstrom warenhuis zomaar de modelijn van Ivanka uit de collectie wil halen. En dan is het natuurlijk alleen maar handig als je daarvoor het officiële Twitteraccount van de President kunt gebruiken (bron).

It is all in the family.

POTUS

Het officiële Twitter account van de President van de V.S.

Actie is Reactie

De wereld leek in eerste instantie de storm aan decreten en feitelijke onjuiste mededelingen niet aan te kunnen. Maar elke actie heeft een reactie tot gevolg.

Onvermijdelijk!

Zo niet op korte termijn, dan wel op lange termijn. Gelukkig hebben we niet zo lang hoeven te wachten totdat de krachten binnen en buiten de Verenigde Staten zich gingen roeren. Daarom hieronder op een rijtje de acties die me hoop hebben gegeven dat het misschien toch nog goed komt met ons.

Verzet in de Verenigde Staten

  • Ten eerste bleken zelfs conservatieve Amerikaanse rechters te vinden dat de President niet boven de wet staat, ook al denkt hij daar zelf anders over. De rechter schortte het eerder genoemde inreisverbod op.
  • Ook Silicon Valley liet zijn stem horen met 99 bedrijven uit de Amerikaanse tech-industrie. Ze werken samen om het reisverbod voor mensen uit zeven islamitische landen van tafel te krijgen. Apple, AirbnB, DropBox, eBay, Facebook, Google, Levi’s, LinkedIn, Microsoft, Paypal, Pinterest, Reddit, SpaceX, Spotify, Tesla, Uber en Zynga: allemaal hebben ze de een brief ondertekend waarmee ze zich scharen achter een rechtszaak tegen Donald Trump (bron).
  • Het antwoord van de bestuursvoorzitter van de internationale koffieketen Starbucks op het reisverbod liet niets aan duidelijkheid over. Hij kondigde aan de komende jaren tienduizend vluchtelingen in dienst te gaan nemen bij filialen wereldwijd (bron).
  • Het Amerikaanse biermerk Budweiser produceerde een controversiële commercial die uitgezonden werd tijdens de Superbowl. Het filmpje werd door miljoenen mensen gezien, aangezien ze gedurende het belangrijkste sportevenement van het jaar aan de televisie gekluisterd zaten. In de commercial maakt de oprichter, Adolphus Busch, de oversteek naar de Verenigde Staten als Duits immigrant, waar hij te maken krijgt met vreemdelingenhaat (“We willen je hier niet. Ga terug naar huis!”).

Overigens ontkent Budweiser politiek gemotiveerd te zijn met de advertentie. Dat maakt het niet minder omstreden voor de Trump aanhangers, die een boycot tegen het merk hebben uitgeroepen.

Terwijl zakelijk Amerika demonstreert dat ze behalve muren ook bruggen kan bouwen, laat Europa zich ook niet onbetuigd.

Europa reageert

Groot-Brittannië

Amerika’s grootste vriend Groot-Brittannië heeft bij monde van de Britse premier Donald Trump uitgenodigd voor een staatsbezoek. Het Britse Lagerhuis wil Trump echter geen podium geven. De voorzitter van het Lagerhuis heeft gezegd dat wat hem betreft Donald Trump niet welkom is om een toespraak te houden in het parlement. (bron).

Veel van de Britse burgers zijn het ook niet eens met het aangekondigde bezoek. Een petitie om de uitnodiging in te trekken heeft in korte tijd al meer dan 1.8 miljoen stemmen opgeleverd. Terwijl een tegenpetitie slechts 300.000 stemmen trok.

Tegelijkertijd laat de BBC, de Britse staatszender, de aantijging dat de media bewust terroristische aanslagen onderrapporteren ook niet over zijn kant gaan. De  vernietigende reactie van de BBC staat hier.

Denemarken

De Denen maakten als tegengeluid (tegen racisme en xenofobie) een geweldig mooi en ontroerende eerbetoon aan diversiteit.

 

Nederland

Ook ons kikkerlandje laat zich niet onbetuigd. Op initiatief van de Nederlandse Minister Ploumen van ontwikkelingssamenwerking is een fonds opgericht om Afrikaanse meisjes en vrouwen te helpen. Nederland steekt 20 miljoen in het fonds in het fonds ‘She Decides’. Het fonds kan al rekenen op steun van zeventien andere landen.

Ploumen besloot hiertoe nadat Trump per decreet de financiering af schafte van organisaties (575 miljoen dollar) die in arme landen een veilige abortus aanbieden, adviseren bij gezinsplanning, seksuele voorlichting geven, de pil en condooms verstrekken en begeleiden bij bevallingen.

De kracht van satire

En als kers op de taart hebben we natuurlijk Arjen Lubach uit Nederland met het satirische filmpje: “The Netherlands wants to be second“.

Goed voorbeeld doet volgen.

Op de website every second counts staan inmiddels gelijksoortige filmpjes uit Azië, Australië, Afrika, Italië, Duitsland, Namibië, Luxemburg, Zwitserland enzovoorts. Misschien niet iedereen, maar in ieder geval een aantal inwoners van de deelnemende landen blijken over zelfspot en relativeringsvermogen te beschikken. Ook de planeet Mars heeft meegedaan aan de hype.

 

 

 

Satire is het beste wapen van de democratie. Zelfs in de autocratische middeleeuwen hadden verschillende Europese hoven een nar in dienst om de vorst de maat te meten. Arjen Lubach, Hans Teeuwen, Youp van het Hek zijn de hofnarren van de 21e eeuw. We hebben ze hard nodig in deze humorloze tijden.

Helaas zijn grappen maken, relativeringsvermogen en zelfspot eigenschappen waarop ik Donald nog niet op heb kunnen betrappen.

Lachen is de kortste afstand tussen mensen.

Kijken dus! Je leert er veel over landen waar je waarschijnlijk nooit ben geweest en ook nooit zult komen, zoals Iran, Slovenië, Moldavië (grappig maar ook triest), Litouwen en Bulgarije. Tegelijkertijd pik je ook nog wat alternatieve feiten op, zoals dat ABBA een Belgische popgroep is en Duitsland de vorm van een laars heeft.

Maar het meest opzienbarende feit is toch wel dat Duitsers wel degelijk een gevoel voor humor blijken te hebben.

Met dank aan Donald weten we dat dus nu.

It´s true!

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This