Af en toe wil je een weekendje ontsnappen aan de drukte van de stad, de buren en de sleur van alledag.

Laat ik dat anders formuleren, ik heb natuurlijk geen flauw benul van wat jij wilt, maar ik heb er in ieder geval af en toe behoefte aan. Dat hoeft niet ver van huis te zijn, maar wel zo ver weg dat je even compleet kunt afschakelen.

Cortijo San Francisco

Dat wil zeggen ergens in de natuur, in een prettige omgeving en als het eventjes kan in gezelschap van mensen die je lief zijn. Tijdens zulke dagen wil ik niemand anders zien; de dagelijkse portie ellende die normaal gesproken de geborgenheid van mijn huiskamer binnendringt via televisie en het internet laat ik dan ook graag aan mij voorbij gaan.

Cortijo San Francisco Cordoba

Aguilar de la Frontera is een slaperig plaatsje op het ‘platteland’ in de provincie Cordoba in het zuiden van Spanje. Hier gebeurt niet veel, de ideale plek dus voor dat weekendje relaxen.

weekendje weg Cordoba

Ingang Cortijo San Francisco

Cortijo San Francisco zwembad

Het binnenbad

El campo Cordoba

De cortijo

Ons tijdelijke thuis is Cortijo San Francisco, een gerenoveerde boerderij omringd door olijfgaarden. We hebben de twee huizen afgehuurd met vier families. Dat wil zeggen dat: het zwembad; de patio met barbecue; de biljardkamerde huiskamers met open haard en de twee keukens exclusief voor ons gebruik zijn. Met andere woorden, we kunnen doen wat we willen.

De gebouwen zijn gerestaureerd met gerecyclede antieke materialen, de vloer, het water en het binnenbad worden verwarmd met duurzame energie. Vooral de vloerverwarming is een ongekende luxe in zuidelijk Spanje. Zelfs in april, met overdag temperaturen rond de vijfentwintig graden, is het ’s avonds prettig om warme voeten te hebben.

Lekker buiten in Cordoba
Olijfgaarden Cordoba
Landelijke omgeving
Adelaar Cordoba natuur

Activiteiten

Dus wat doe je in zo’n weekend behalve luieren, een duik in het zwembad nemen en barbecuen op de patio?

Vogels spotten

Op een paar kilometer afstand van de cortijo ligt het meer Laguna de Zoñar, samen met vijf andere meren vormt dit een beschermd watergebied. De witkopeend is het symbool van de regio. Andere veelvoorkomende vogelsoorten in deze buurt zijn de adelaar, de vale gier en de rode wouw.

Fietsen

Vanaf de cortijo kun je naar het meer fietsen (de route staat hiernaast beschreven). Let wel, de Spaanse definitie van platteland is anders dan in Nederland, waar ik tegen enorme bergen opkijk, zien mijn Spaanse vrienden een vlakke weg.

Een dagvullend programma is het rijden van de Vía Verde de la Subbética. De route voert langs een spectaculair natuurpark, een vogelreservaat, Moorse kastelen, pittoreske dorpjes en grillige bergen. Het Subbética pad maakt onderdeel uit van een groot netwerk van fiets- en wandelpaden in Spanje.

De beheerders van de cortijo kunnen de fietsen voor je regelen.

Wandelen

De cortijo is omringd door olijfgaarden, een riviertje loopt door het land en op de toppen van de heuvels kun je mooi vogels spotten of anders wel horen. Het vogelgekwetter overdag en ’s nachts het kikkergewaak zijn de enige geluiden die hier de landelijke rust verstoren. Behalve vogels zie je onderweg hazen en slangen.

Aguilar de la Frontera

Goed als je het echt wil, dan kun je ook de rust van het land inruilen voor de relatieve drukte van een Spaans dorp. Het plaatsje Alguilar de la Frontera heeft een aantal mooie monumenten waaronder het indrukwekkende Plaza de San José, een achthoekig plein uit 1813 in neoklassieke stijl.

Spanje telt slechts drie pleinen van dit type, de tweede ligt in Archidona en de derde in Tarazona.

Cordoba

Een bezoek aan de stad Cordoba doet het landelijke effect natuurlijk compleet te niet. Aan de andere kant als je toch in de buurt bent – dat wil zeggen vijfenveertig minuten met de auto – de stad en vooral de mezquita zijn dat wel waard.

Sundowners

Tenslotte sluit je de dag af met een drankje – dat wil zeggen een gin & tonic, een glas wijn, een biertje of een cocktail, eigenlijk is alles goed als er maar alcohol in zit – bij een spectaculaire zonsondergang.

 

zonsondergang Cordoba

En dan ook nog dit

Deze cortijo hebben we afgehuurd tegen een gereduceerde prijs aangezien een vriendin van mij de marketing van het landhuis doet. Cortijo San Francisco bestaat uit twee gebouwen, die apart gehuurd kunnen worden. Dat wil wel zeggen dat je eventueel de patio en het zwembad met andere gasten moet delen.

De accommodatie is ook een prima locatie voor evenementen, zoals bruiloften.

Natuurlijk is dit maar een voorbeeld, in de regio zijn verschillende andere mogelijkheden voor een weekendje weg.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest