Mijas Pueblo, een frisgewassen dorpje in de bergen tussen Malaga en Marbella, is een van de vele pueblos blancos (witte dorpenin Andalusië.

Een van de eerste dingen die opvallen is het vrolijke Mijawelkomsteken. De gebruikte kleuren weerspiegelen de bergen, de hemel, ezelskarren, zon en de Middellandse zee.

 

Mijas Costa, La Cala de Mijas, Mijas Pueblo en Las Lagunas vormen samen de gemeente Mijas.

De Pueblo is het mooiste dorp van het stel. Het ligt op 428 meter hoogte in de bergen, met op verschillende plaatsen spectaculaire uitzichten over de zee, de bergen en de omliggende dorpen. Het is tevens een van de meest toeristische plaatsen in de regio. Iets waar ik normaal bultjes van krijg.  Hier gelukkig niet.

 Een Pueblo Blanco

Want ondanks de drommen toeristen en tamelijk grote invloed van buitenlandse inwoners is het nog steeds een Spaans dorp. De oude mannetjes die op een bankje kijken hoe het leven aan hen voorbijtrekt, de blauwe potten aan de muren, de was die in de straten te drogen hangt, de chocolaterie op het dorpsplein, de vele cafeetjes en het oogverblindende wit van de huizen maken het een van de charmantste plaatsen in de regio.

Sterker nog, de gemeente krijgt van mij een vijf sterren beoordeling.

Het dorp vormt een soort ‘Spanje voor beginners’. De charme van een pueblo blanco georganiseerd zoals ik verwacht bij een Duitse autofabriek. Efficiënt, strak ingericht en brandschoon. Alleen al om zoiets banaals als de tien verdiepingen tellende parkeergarage, die in zijn eentje garant staat voor drie van de vijf sterren

 1. De parkeergarage voorkomt door de grote capaciteit parkeerstress. Want Ieder die ooit geprobeerd heeft om zijn middenklasser te parkeren in een bergdorp kent de parkeerfuik. Dit zijn steeds nauwer toelopende kronkelende bergpaden. De bocht nemen, keren en parkeren worden na elke veroverde meter meer onmogelijk.
 2. Doordat de toeristen hun auto gemakkelijk kwijt kunnen is het centrum zo goed als autovrij, op wat wagens van de bewoners na.
 3. De garage kost één euro per 24 uur. Ik herhaal € 1.00 voor een hele dag parkeren. Dat is voor ‘niets’.
 4. Waar in sommige delen van Spanje het heel normaal is om toeristische informatie alleen in de streektaal te geven (bijvoorbeeld Baskisch of Catalaans) is in Mijas informatie zelfs in het Nederlands beschikbaar bij het best georganiseerde VVV-kantoor van heel Spanje. Deze ligt op een strategische locatie, net buiten de parkeergarage. Kaarten van het dorp zijn vrij verkrijgbaar waarop niet alleen de bezienswaardigheden duidelijk omschreven en aangeven zijn, maar ook de openbare toiletten en jawel, de parkeergarage.
 5. Mocht je buiten openingsuren aankomen, geen probleem, naast de parkeergarage staat een automaat waar je 24 uur per dag informatie vindt.

Bezienswaardigheden

Ja, het dorp heeft ook nog bezienswaardigheden. Niet spectaculair, maar genoeg om je een dag aangenaam bezig te houden.

 • Kerken – Het heeft een parochiekerk en maar liefst drie ‘ermitas‘ (kapellen en kerken), waarvan er één in  de rotsen is uitgehouwen aan het eind van de 17e eeuw.
 • Plaza de Toros  Een bijzondere arena (want ovaal) voor stierenvechten.
 • Plaza de la Constitución – Het plein van de grondwet met fontein.
 • Japanse Tuin  –  Met o.a. kersenbomen.
 • Meelmolen  – Een nagebouwde klassieke meelmolen.
 • Stadsmuren – Dit zijn resten van de vroegere vesting.
 • CAC – Museum voor de hedendaagse kunst. De collectie keramiek heeft werken van o.a. Dalí en Miró.

Bereikbaarheid

In tegenstelling tot veel van dergelijke plaatsjes in de bergen, is Mijas gemakkelijk bereikbaar. In tien minuten vanaf de autoweg over brede wegen omhoog bereik je het dorp. Hier dus geen enge afgronden of steile haarspeldbochten die een tocht in de bergen vaak lastig maken voor een chauffeur uit de Lage Landen.

Plaatselijk vervoer

Ezelskarren – voor mensen die slecht ter been zijn een uitkomst. Voor de rest zou ik niet weten waarom je op zo’n ding wil gaan zitten. De wegen zijn goed begaanbaar en niet al te stijl. Het dorp is tamelijk klein.

Accommodatie

In het dorp is accommodatie in alle soorten en maten beschikbaar, duur, goedkoop en zelfcatering.

Hotel Hacienda Puerta del Sol ****

Een luxe hotel in Andalusische stijl met binnen- en buitenbaden, zwembad en een fantastisch uitzicht.

Posada de Mijas 

Deze posada heeft bescheiden appartementen en studios voorzien van airco met uitzicht op de zee of de bergen. Het ligt in het centrum van Mijas.

error:

Pin It on Pinterest