Een paar weken geleden vroeg ik u om mee te doen aan het lezersonderzoek middels een enquête. De uitslag staat onderaan de pagina.

Het verzoek om mee te werken

Lezersonderzoek Stefania blogt

“Enquête

Ik wil graag uw (anonieme) mening horen over deze website door middel van een korte vragenlijst (deze begint onder aan de pagina).

De enquête  duurt maximaal vijf minuten. Het zijn in totaal 26 meerkeuzevragen voor abonnees en 18 voor de overige lezers.

Waarom dit onderzoek?

 1. In de eerste plaats omdat ik nieuwsgierig ben naar de mens achter de lezer. Zo weet ik nooit of ik u tegen jou moet zeggen of je tegen u. Natuurlijk een enkel persoon reageert, soms krijg ik verbaal reacties van vrienden en familie. Dat zijn de mij bekende lezers, de rest (de zwijgende meerderheid), ik heb geen idee wie jullie zijn.
 2. Verder hoop ik met de uitslag van deze enquête de website te verbeteren. Ik ben niet ontevreden met hoe het nu gaat, toch is er altijd ruimte voor verbetering.

Dit blog is in een paar jaar tijd uitgegroeid van een voorzichtig probeersel, naar een uit de hand gelopen hobby. In het laatste jaar is het verkeer op dit blog verdubbeld. Inmiddels worden ruim tienduizend pagina’s per maand bekeken, zijn er 400 abonnees en meer dan vijfduizend volgers op social media.

Het kan altijd meer en het kan zeker beter.”

_________________________

De enquête is nu gesloten.

De uitslag van het lezersonderzoek

Allereerst veel dank aan de lezers die de moeite hebben genomen om het lezersonderzoek in te vullen.

Hoewel het resultaat niet representatief zal zijn voor de hele lezersgroep, doordat de respondenten van dit onderzoek waarschijnlijk meer betrokken zijn bij dit onderwerp dan de gemiddelde lezer, vind ik de antwoorden bemoedigend en nuttig om mee aan de slag te gegaan. Over het algemeen waren de antwoorden positief, met een enkele kritische noot.

Samenvattend

 • Ruim 90% van de respondenten zijn (niet onverwacht) de lezers van de nieuwsbrief.
 • Het doel van mijn blog – inspireren, amuseren en informeren (in willekeurige volgorde) – heb ik volgens de meesten van u bereikt.
 • De zoekfunctie is een (klein) probleem en het vinden van oudere artikelen. Ik heb daarom de zoekknop nog wat prominenter op het blog gezet. Suggesties ter verdere verbetering zijn altijd welkom.
 • Niet iedereen is enthousiast over de opmaak en kleurgebruik, ik ben bezig deze aan te passen. Zo gauw ik budget hiervoor heb, zet ik er een professionele web designer op. Kan nog even duren, ben ik bang.
 • Gevoel voor humor is iets subjectiefs, dat was wisten we natuurlijk al. Wat ik leuk/grappig/hilarisch vind, vinden anderen soms cynisch en/of negatief.
 • Het zal nooit mogelijk zijn om iedereen tevreden te houden. Een goed voorbeeld is het stuk wat ik schreef over de Caminto del Rey. Een lezer reageerde door te zeggen dat het pad door mij als te gemakkelijk afgedaan werd. Terwijl in de enquête iemand schreef dat ik best wat meer mag benadrukken dat de wandeling relatief gemakkelijk is. Wat is hier wijsheid?
 • Over het algemeen is men tevreden met de inhoud en frequentie van de nieuwsbrief, dus dat laat ik maar zo. Een enkele vindt 1 x per maand voldoende, een ander wil tweewekelijks zien.
 • Verrassend voor mij was dat een zeer groot  deel (93%) van de lezers activiteiten heeft ondernomen op basis van dit blog. Dat betekent voor mij, dat ik nog voorzichtiger zal moeten omgaan met het delen van informatie. Kritisch waar dat nodig is en met voldoende, praktische en juiste informatie.
 • Vooral de Spanje liefhebbers hebben specifieke wensen wat ze meer zouden willen zien.

Voor percentages en tabellen klik hier.

Hieronder een aantal van de reacties. Ik kan niet alle opmerkingen delen, allereerst omdat teveel zou zijn voor deze pagina, maar ook om de privacy van een aantal respondenten te bewaren. Daarom hieronder een bloemlezing uit de leukste reacties, de mooiste en die tot nadenken stemmen.

De hoogtepunten

 • Gewoon alles (op de vraag wat vindt u goed aan dit blog)
 • Betreft geen overgenomen zaken, maar echt door(be)leefde toestanden, bezoeken etc.
 • Spontaniteit, mooie foto’s, vlotte pen.
 • de variëteit, kan over alles en nog wat gaan
 • De veelzijdigheid van onderwerpen
 • Telkens als ik je nieuwsbrief krijg, ervaar ik een beetje het vakantiegevoel.
 • Je doet dat zeer goed, onderhoudend , leerrijk en plezierig, zonder betweterig over te komen.
 • Algemeen een hele leuke blog met persoonlijke ervaringen en tips. Dat is het verschil met andere vaak te toeristische en commerciële reis blogs.
 • Ik ben blij dat ik me heb geabonneerd op je nieuwsbrief. Maar het aller leukste vond ik het interview. Nu kreeg ik het gezicht bij de naam.
 • Laat me dikwijls leiden door de tips
 • Met deze informatie is het makkelijk een keuze te maken. Wij hebben een B&B en onze gasten maken ook gebruik van deze informatie.
 • Fantastisch om ineens jouw ‘cadeautje’ te krijgen. Zie er altijd naar uit.
 • Sinds jouw blog zijn mijn man en ik veel gerichter op stap in Malaga. Fijn.
 • Het blog informeert, maar met een persoonlijke touch. Daardoor sta je dichter bij de onderwerpen. Door de toon kan je je verplaatsen in de situatie, of je het er nou mee eens bent of niet. Je dringt niemand iets op, maar daagt uit zelf eens te gaan kijken en een mening te vormen.
 • We hebben je ontmoet in … … (weggelaten wegens privacy) Daar vertelde je over deze blog, en daar waren we nieuwsgierig naar, eerstens omdat we je a primera vista mochten, tweedens omdat we iets met Spanje hebben. Nu blijven we het lezen omdat we in Spanje geïnteresseerd zijn.
 • Ik vind het altijd leuk te lezen. Ben stiekem jaloers, want ik wou dat ik zoveel leuke en interessante dingen meemaakte. Leuke losse schrijfstijl met af en toe een grappige ondertoon.
 • Word altijd heel blij als-ie  (de nieuwsbrief) in m’n mail zit.
 • Het zal onnozel klinken, maar het leest alsof je het hier in de zetel tegen mij zit te vertellen. Leuk is ook dat je voor mij boeiende dingen beschrijft en dat ik er zin van krijg om op reis te gaan.
 • De beknoptheid van de informatie
 • Originele invalshoeken, waardevolle content, interessante suggesties.
 • De diversiteit aan onderwerpen en jouw persoonlijke opvatting daarover. Je humoristische schrijfstijl.

Er is ook genoeg stof om over na te denken

 • Persoonlijke ervaringen worden op leuke manier beschreven, tikkeltje cynisch soms.
 • Goede kwaliteit van verhalen. Vooral de onderkoelde humor spreekt mij aan. De typefouten vallen daarom niet meer op (smile).
 • De meeste zaken over Malaga vind ik minimaal interessant. Sommige zaken zijn al bekend maar het is altijd leuk om te lezen wat een ander ervan vindt.
 • Niet alles klopt ….. Geen probleem, hoor !, maar toch soms redelijk onvolledig en impulsief. (Ouch!!). Verder , alles prima ! Deze opmerking had betrekking op Mercado La Merced. Volgens de respondent is het verhaal onvolledig. ” De dag na de opening ging het geheel dicht. En nu blijkt, dat de helft pas weer open gaat in ….november. In de krant staat dit gewoon, dus gemakkelijk te rectificeren.”
 • Soms een ietsepietsie te Hollands (Over het taalgebruik, ik weet eerlijk gezegd niet zo goed hoe dit te interpreteren, te direct, te negatief, teveel op Nederlanders gericht?).
 • Over het algemeen prima maar soms iets te belerend.
 • Niet zozeer J&J-taal, maar wel erg simpel taalgebruik.
 • Er lijkt een terugkerende negatieve klank te zitten in de teksten terwijl dit meer kritisch bedoeld is denk ik maar komt dan zo niet over.
 • Vormgeving van de blog is wat saai, kil en afstandelijk terwijl dat niet past bij de blogster en de onderwerpen.
 • over het algemeen goed mocht soms iets neutraler maar wie ben ik……
 • Vind het ontwerp en de kleuren beetje saai.

U wilt meer zien van:

 • Misschien nog wat meer over de buitenwijken van Malaga
 • Aanvullende info wellicht, meer recepten en wat meer foto’s
 • Nog wat meer foto´s , filmpjes…
 • meer info over zakelijke opportuniteiten voor buitenlanders
 • Misschien nog wat meer culturele activiteiten, bvb. concerten.
 • Wat nieuws over boeken die betrekking hebben tot de streek.
 • misschien een agressievere benadering via fb..? Zodat het bereik wat groter wordt.
 • Misschien ook een rubriek waarom “een Holander” hier woont, werkt…een korte rubriek over ervaringen….etc
 • Graag veel info over Spaanse boeken! Recepten vind ik ook leuk, stedentrips tips…ach, eigenlijk alles!
 • Meer actueel nieuws over Malaga, met name feesten en andere gebeurtenissen.
 • Misschien ook politiek nieuws van Spanje.

Ik hoop dat u volgend jaar weer bereid bent om mee te werken.

error:

Pin It on Pinterest

Share This