Big Cat 777G

Big CAT, dat is Engels of eigenlijk Amerikaans voor grote rups.

Jawel!

Want CAT staat in dit geval voor Caterpillar, een Amerikaans bedrijf dat zware werktuigen maakt voor de landbouw, mijnbouw en constructie.

Zware werktuigen

Malaga Demonstration and Learning Center

Sinds 1971 heeft de international een training- en demonstratiecentrum in Malaga, het zuiden van Spanje. Eens in de zoveel tijd geven ze een show voor dealers en klanten. Aangezien ik van plan ben om een huis-, tuin- en keukentruck aan te schaffen – want dat is immers zo handig met het uitmesten van de kinderkamers – mag ik ook komen kijken.

Huis- , tuin- en keukentruck

Amerikaanse efficiency in Spanje

Bij Caterpillar doen ze niet aan Spaanse kwartiertjes of de Franse slag, de voorstelling begint als een goed geoliede machine klokslag tien uur. Honderd ton zware trucks gaan met gemak een 35 procent (!) helling op en weer af. De chauffeurs voeren met Amerikaanse efficiency een rupsendans uit, graven in een no-time een greppel en laten zien dat de trucks ondanks hun rupsenaard toch last hebben van kattenstreken door een eendenkuikentje in de bek te nemen (zie foto onderaan pagina).

Tribune bezoekerscentrum

Vanaf de airconditioned tribune kunnen de 200 toeschouwers middels camera’s in de trucks meekijken. Om ons heen zitten belangstellenden uit Oezbekistan, Slowakije, Finland, Duitsland, Singapore en Italië.  In het publiek zitten voornamelijk … mannen, nee maar.

Op de achtergrond speelt heavy rock. De twee uur duren


de voorstelling wordt afgesloten met de ‘Carmina Burana’ terwijl vijf trucks tegelijkertijd een enorme hoeveelheid aarde naar beneden duwen, deze manoeuvre staat ook wel bekend als de ‘Malaga big push’.

35% helling

Lokale economie

Met slechts zestig werknemers in Malaga is Caterpillar als werkgever niet zo belangrijk, maar als motor van de lokale economie doen ze wel degelijk mee. Voor elke voorstelling komen uit de hele wereld toeschouwers overgevlogen die een aantal dagen aan de kust verblijven. Het zelfde geldt voor de workshops, trainingen en conferenties die hier gehouden worden. Voor elk evenement komen honderden gegadigden opdagen, die allemaal in de regio blijven slapen, eten en ontspannen.

In totaal telt het centrum 15.000 bezoekersdagen per jaar.

the big push

Internationale bedrijven in Malaga

De Costa del Sol en de provincie Malaga moeten het tegenwoordig voornamelijk van de toeristen hebben, want er is niet veel andere bedrijvigheid. Hoewel diversificatie een belangrijke factor is in de gezondheid van elk staatshuishoudboekje is de tweede belangrijke pijler van de lokale economie, de constructie-industrie, aan het begin van de crisis compleet in elkaar gezakt.

Wat er over blijft zijn een aantal internationale werkgevers zoals Oracle en Ericsson (Optimi), op het Technologisch Park. Aan de oostkant van Malaga staat een Italiaanse cementfabriek (Italcementi) en dan houdt het wel zo’n beetje op met de verscheidenheid in de provincie.

Volgens het lokale nieuwsblad Sur, zijn de rest van de grote werkgevers voornamelijk ziekenhuizen, een casino, constructiemaatschappij Sando, de autoweg en autodealers.

Chauffeur

Werkgelegenheid

Ondanks hoopgevende geluiden over een voorzichtige groei van de Spaanse economie is de werkloosheid in de provincie Malaga in maart 2015 nog steeds meer dan 32% (bron) met als gevolg armoede in een groot aantal huishoudens.

Ik heb er al eens eerder over geschreven (namelijk hier), een bestaan opbouwen in het zuiden van Spanje is niet gemakkelijk en zal dat ook niet worden in de nabije toekomst.

Tot die tijd beste toekomstige migranten hou de grote CATs in ere.

Rupsendans Kattenvoer

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This