El Rocio, las saca de las yeguas

Gehinnik, duizenden muggen, stof, eeuwenoude tradities en een brandende zon zijn de belangrijkste ingrediënten van de ‘Andalusian Special’, de ‘Saca de las Yeguas‘.

Ondanks dat ik al verschillende keren over dit jaarlijkse evenement geschreven heb, is het nog steeds het best bewaarde geheim van Andalusië. Dat wil ik graag zo houden, dus ik ga er deze keer niet teveel woorden aan vuil maken.

Vooruit een tipje van de sluier dan.

La Saca de las yeguas

Het festijn draait om kuddes wilde paarden, die leven in en rondom de moerassen van Doñana, een nationaal park. De dieren komen slechts een aantal dagen per jaar met ‘de beschaving’ in aanraking. De ochtend van de 26e juni worden de paarden bijeengedreven in El Rocío.

In het dorp worden ze door een priester gezegend bij de Hermitage (de kerk), van waaruit ze verder gaan naar de volgende plaats, Almonte. Hier worden ze gebrandmerkt, een aantal wordt verkocht, de rest gaat na afloop van de paardenmarkt weer terug de moerassen in, tot volgend jaar wanneer het gebeuren zich herhaalt.

vachero el Rocio

Oh ja, had ik de mannen al genoemd? De vaqueros, oftewel cowboys, zijn alleen al het uitstapje waard. Hier kun je ongegeneerd naar honderden stoere mannen te paard kijken. Een enkeling heeft een kind bij zich, de rest hult zich in drank, zweet en modder.

Het evenement trekt hoogstens een paar duizend Spaanse toeschouwers en een handjevol buitenlanders.

El Rocio

El Rocio, het dorp ligt dus in Doñana, een beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Spanje. Behalve aan het gebrek aan asfalt is dit te zien aan de ‘parkeerplaatsen’ voor paarden, de 900 (!) jaar oude olijfbomen, moerassen en een enorme hoeveelheid vogels. Adelaars, flamingo’s, ooievaars, zwaluwen, eenden en nog veel meer soorten komen af op het moerasgebied dat een rijke voedselbron vormt voor het gevogelte.

ooievaar andalusie

flamingos El Rocio

Huelva roofvogels

Dit is tevens het leefgebied van de Iberische lynx, een zeldzame katachtige die met uitsterven bedreigd is. Voor diegenen die het wel snappen, om verder te lezen over Doñana, klik op de link.

Zo, daar wou ik het verder maar bij laten. Voor praktische informatie even naar beneden scrollen en natuurlijk nog even naar de foto’s kijken.

El Rocio Paarden

 

 

ruiter el rocio

Spanje El RocioPraktische informatie

Vanuit El Rocio zijn verschillende excursies mogelijk het park in.

El Rocio is ook de eindbestemming van de grootste Romería (bedevaart) in Spanje. Jaarlijks komen hier ruim één miljoen pelgrims op af, waarvan een groot gedeelte te paard. De traditie bestaat sinds 1653.

Accommodatie hoeft geen probleem te zijn, mits op tijd geboekt. De beste hotels zitten tijdens de Saca de las Yeguas een aantal maanden van te voren vol, maar in principe is er wel ergens een bed in het dorp te vinden.

Mijn favoriete hotel/restaurant is Toruño, de ligt aan de rand van het moeras, met een schitterend uitzicht op de flamingo’s en een terras met eeuwenoude olijfbomen en een prima keuken.

Voor de Romería zul je ver van te voren moeten boeken, denk aan minimaal een half jaar.

_____________________________________________________________

Dit blog volgen

Reist u mee?

Maximaal 1 x per week stel ik 646 abonnees op de hoogte van mijn laatste reisnieuws.

Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This