witte fiets malagaDiegenen die met enige regelmaat in Malaga komen, hebben ze vast al eens zien staan, de witte fietsen.

De ‘Malaga bici’ zijn bedoeld voor de inwoners van de stad Malaga, als aanvulling op het openbaar vervoer. Op strategische plaatsen rond het centrum staan deze geparkeerd.

En ….  het gebruik hiervan, altijd prettig voor de echte Hollander, is Gratis!

Ben je geen Malaga resident? Niet getreurd, niets let je als toerist om gebruik van te maken van deze dienstverlening. Okay, dat is niet helemaal waar. Er is wel degelijk een beletsel; het vraagt namelijk enige voorbereiding. Voor dagjesmensen is het waarschijnlijk minder rompslomp om een fiets te huren van een van de vele fietsverhuurmaatschappijen in het centrum van de stad.

Hoe werkt het

In theorie kost het niets. Je moet van te voren vijf euro betalen voor de verzekering, maar dan mag je tussen 07.00 uur ‘s ochtends en 23.00 uur ‘s avonds de fietsen gratis gebruiken. Zolang je binnen het half uur de fiets weer op een daarvoor bestemde plek achterlaat, kost het niets. Daarna betaal je 0.017 cent per minuut. Een bedrag dat voor de meesten onder ons ook nog wel te doen is.

Wat is het niet?

Het is zeker niet bedoeld om er sportief mee te gaan doen. Dit zijn stadsfietsen, met een in hoogte verstelbaar zadel en versnellingen, maar daar houdt de sportiviteit dan ook wel mee op. Het is een middel om van A naar B te komen en niet meer. De fietsen hebben geen sloten. Daarom kun je ze alleen achterlaten op de daarvoor bestemde plaatsen.

De onvolledige kaart met de stations vind je hier. Op het moment is het meest oostelijke station de Baños del Carmen, andere handige haltes zijn: Plaza General de Torrijos, bij de stierenvechtersring en het toekomstige hotel Miramar; het station, Plaza de la Merced, de kathedraal en de stranden aan de westkant van de stad.

Bij het EMT-kantoor (zie hieronder) kun je kaartjes krijgen waarop de stations iets beter staan aangegeven.

Baños_del_Carmen

Baños del Carmen

 

 Op die fiets

  • Ten eerste heb je een buskaart nodig. Deze kun je onder andere kopen bij tabakswinkels. Op de gevel van dergelijke winkels staat meestal ‘bus tarjeta‘ aangegeven. Dit is een soort plastic strippenkaart, die € 1.90 kost. Hier kun je busritten opzetten en deze ook gebruiken voor …. je raadt het al, de stadsbus.

Vervolgens kun je twee dingen doen:

1. Je gaat naar het EMT kantoor bij  het centraal busstation in Passeo de los Tilos. Dit ligt naast het treinstation Maria Zambrano. Loop naar binnen en ga naar links. Hier zie je loketten en helemaal achteraan links een ruimte met een pijl Malaga BICI.. Je betaalt daar ter plekke vijf euro voor de verzekering en nog eens vijf euro (of meer) als saldo voor tijdsoverschrijdingen. Je laat je paspoort of ID-kaart zien en je geeft een adres in Malaga op. Dit kan ook een hotel zijn of een tijdelijk adres.

Of

2. Je gaat naar deze pagina van de website van EMT en doet de aanvraag elektronisch, dit kan ook in het Engels.

  • Met de kaart kun je vervolgens een fiets pakken op elk station, door de kaart boven de kaartlezer te houden en vervolgens met enig geweld de fiets uit de stalling te pakken.
  • Na gebruik plaats je de fiets weer terug in de houder, wederom met enig geweld en klaar is Kees.

Veel rijplezier.

 

Fietstoer of Fiets huren

Wil je liever een fiets huren of een toer door Malaga onder begeleiding van een gids maken. Kijk dan eens op deze pagina voor de mogelijkheden.


Dit blog volgen

Reist u mee?

Maximaal 1 x per week stel ik 683 abonnees op de hoogte van mijn laatste reisnieuws.

Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This