Modern en Kunst. Een lastige combinatie in mijn lekenogen. Emoties wil  ik voelen, fascinatie, bewondering, genot, desnoods afschuw maar dan mooi verpakt liefst met een lach of een traan. Zo lukt het me niet om te zien wat er kunstig is aan de pindakaasvloer van Wim T. Schippers, terwijl een Mona Lisa uit dit boterhambeleg er al meer op lijkt.

CAC Malaga

Het iconische schilderij van Leonardo da Vinci is in de interpretatie van Vik Muniz verwekt als een tweeling, geboren uit voedsel.

Het ‘doek’ maakt onderdeel uit van een tijdelijke expositie in het Centro de Arte Contemporáneo (CAC) van Malaga. Zijn werk is een verzameling optische illusies, een collectie gefotografeerde trompe-l’oeils.

Misleiding

De Braziliaanse kunstenaar, geïnspireerd door Hans Namuth grossiert in gerecyclde misleiding in een wereld gemaakt uit computeronderdelen waar Jackson Pollock schildert in chocoladesaus, terwijl hij onderwijl de tijdgeest vastlegt in zwart-wit fotografie van papiersnippers.

Vic Muniz

Uit kaviaar ontstaan monsters, zodat een uit het zwarte goud ontsproten Drakula de buurman van een diamanten Elizabeth Taylor wordt. Saampjes genieten deze Hollywoodsterren van het uitzicht op de uit afval gemaakte vrouw uit een ver ontwikkelingsland.

Ze is niet geverfd, noch gefotografeerd. Haar portret is samengesteld uit metaalafval, brokstukken, kapotte schoenen en vuilnis. Het portret van deze catadora* is gemaakt in Brazilië, waar de grootste vuilnisbelt ter wereld ligt, Jardim Gramacho, in de buitenwijken van Rio de Janeiro .

Vic Muniz CAC Malaga

Wil de kunstenaar hiermee een boodschap geven? Misschien. Hij valt ons, de bezoekers er niet mee lastig. De interpretatie is aan het individu. Moderne kunst met een lach en een traan. En de entree, niet onbelangrijk voor een Nederlander, is zoals altijd bij het CAC gratis.

De tentoonstelling is te bezoeken in het CAC van Malaga van 4 september tot 2 december 2012.

Adres

C/ Alemania, s/n 29001 Malaga

T: 00 34 952 12 00 55

W: www.cacmalaga.org

error:

Pin It on Pinterest

Share This